Mijn Brood; Makkelijk, Gezond & Zonder Gedoe

Wat ik zo fijn vind aan dit recept? Geen gekneed, geen precisiewerk, geen moeilijk gedoe. Alles in één kom, afgedekt wegzetten, en daarna hup: de oven in. En de geur die dan uit je keuken komt… die vertelt je precies dat je goed zit.

Vroeger bij ons thuis bakten we altijd zelf brood. Met zo’n groot gezin moest dat natuurlijk wel. Het was gewoon onderdeel van ons gezinsleven. Maar eerlijk is eerlijk: het was altijd een heel gedoe. Kneed dit, laat dat rijzen, wéér kneden… en dan die bloem overal. Onze mam stond er dan vaak bij te kijken hoe wij dit deden; met wat gemopper en een keuken vol chaos.

Misschien juist daarom heb ik het brood bakken jarenlang aan mij voorbij laten gaan. Teveel werk, teveel gedoe. Totdat ik de laatste tijd steeds vaker recepten voorbij zag komen zónder kneden, zonder stress en mét resultaat. En vandaag heb ik het dan eindelijk gedaan.

En dit (zie foto) is het resultaat.
Mijn eigen, geurige, goudbruine brood. Super makkelijk, vol zaden en liefde 💛

Ingrediënten

  • 400 gram bloem
  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram zaden (ik gebruikte zonnebloempitten, pompoenpitten, lijzaad en sesamzaad)
  • 14 gram gist (2 zakjes van 7 gram)
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 theelepels zout
  • 500 ml lauwwarm water

Bereiding

  • 🍞 Gist aan het werk
    Meng in een grote kom het lauwwarme water met de gist en de bruine suiker. Laat dit 15 minuten staan, zodat de gist kan ontwaken.
  • 🌾 Alles droog bij elkaar
    Meng alle droge ingrediënten in een aparte kom: bloem, amandelmeel, zout én de zaden die jij lekker vindt. Denk aan zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, maar ook stukjes zwarte olijven of zongedroogde tomaten passen hier perfect bij.
  • 🥣 Mengen zonder kneden
    Voeg eerst de helft van het droge mengsel toe aan het gistmengsel en roer goed. Daarna de rest. Geen gekneed, gewoon mengen tot een stevig, samenhangend geheel.
  • 🕯️ Rustmomentje
    Dek de kom af met plastic folie en een theedoek. Laat het deeg 1,5 uur rusten op een warme plek zodat het mooi kan rijzen.
  • 👩🏽‍🍳 Vormen & bestrooien
    Verdeel het gerezen deeg in twee gelijke stukken. Vorm er met je handen twee ovale broden van en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de bovenkant met wat extra zaden – ik gebruikte zonnepitten en zwarte sesamzaadjes voor een mooie afwerking
  •     De oven in!
    Verwarm de oven voor op 230°C (boven- en onderwarmte) en bak de broden ongeveer 25 minuten. Check tussendoor even: zijn ze mooi goudbruin? Dan zijn ze klaar!

Laat het brood even afkoelen (als je het kunt weerstaan 😄) en snijd dan een dikke plak af. Lekker met roomboter, hummus of gewoon puur natuur. Eet smakelijk!

Echt waar, dit brood redt je op drukke dagen én maakt indruk bij je gasten.
Laat me weten als je het geprobeerd hebt en natuurlijk welke zaden jij hebt gebruikt!

Liefs uit mijn keuken 🫓💛